Wat jarenlang gold als een verouderd en deels verlaten bedrijventerrein, maakt in rap tempo plaats voor een levendig stadsdeel. De transformatie van de Plaspoelpolder, met ruimte voor wonen, werken en recreatie, krijgt steeds meer vorm. Met het recente besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met het ontwerp voor een groenere, veiligere openbare ruimte, is opnieuw een stap gezet richting een toekomstbestendige wijk. Rijswijk.tv sprak met verschillende politieke partijen.
Groene impuls voor Kesslerpark
Centraal in de plannen staat het Kesslerpark, een belangrijk knooppunt naast station Rijswijk. Het ontwerp behelst een volledige herinrichting van wegen, stoepen, groen en verblijfsplekken. Niet alleen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook om het gebied aantrekkelijker te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.
“Zoals het nu is, kan het echt niet langer,” stelt D66-raadslid Constantijn Dolmans. “De verloederde en leegstaande gebouwen maken plaats voor Rijswijkse bedrijven en bewoners. Hoog tijd om nu ook de verkeersveiligheid en de openbare ruimte aan te pakken.”
D66 is al jaren pleitbezorger van de gebiedsontwikkeling en steunde het ontwerp, maar deed dat niet kritiekloos. “Elke bouwfase brengt overlast met zich mee,” zegt fractievoorzitter Elze Woudstra. “Daar moet serieus aandacht voor zijn. We blijven kritisch op de uitvoering.”
Ruimte voor ondernemers én bewoners
De plannen voor het Kesslerpark zijn niet in een ivoren toren bedacht: omwonenden en ondernemers mochten meedenken. Dat leidde onder meer tot aanpassingen in de parkeerstructuur en verkeersroutes. Toch blijven er wensen openstaan. “Idealiter hadden we ook een fietsstraat voor het station gerealiseerd,” zegt Woudstra. “Maar dat bleek financieel én praktisch niet haalbaar. Dan kiezen we liever voor haalbare verbeteringen.”
Ook andere partijen in de gemeenteraad zien de plannen als een kans, al zijn er kanttekeningen.
Bredere zorgen: woningen, voorzieningen en verkeer
Volgens Alice Prenger, fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk, is het tijd om vaart te maken met de herontwikkeling: “Het wordt tijd dat de Shell-locatie wordt herontwikkeld. Vooral voor jongeren zijn er veel te weinig woningen in Rijswijk en omgeving. Goed dat dit project daar een bijdrage aan levert. Bovendien nodigt de omgeving straks uit om langer te verblijven – met voldoende horeca. Nu nog de verkeersproblemen op de Volmerlaan aanpakken.”
Danny van Dam van Wij. Rijswijk is kritischer: “Zoveel nieuwe woningen zorgen voor een enorme druk op wegen, voorzieningen en groengebieden. Dit college bouwt wel, maar vergeet te investeren in leefbaarheid. De snelheid waarmee we dit doen is allesbehalve gezond. Het Kesslerpark is één van de projecten die juist onderstreept hoe deze balans zoek is.”
Toch klinkt er ook trots. Udo Oelen van de Rijswijkse VVD spreekt van “een mooie entree naar de Plaspoelpolder”. Hij noemt het ontwerp van het Kesslerpark “een voorbeeld van hoe we ruimte kunnen creëren voor auto, fiets en voetganger, mét oog voor groen en kwaliteit van leven. Een plek waar ondernemers, bewoners en passanten zich thuis zullen voelen.”
Stadsdeel in wording
Met de nieuwe woningen, kantoren, startups en nu ook een opgewaardeerde openbare ruimte, groeit de Plaspoelpolder langzaam uit tot een multifunctioneel stadsdeel. Maar de transformatie is nog lang niet voltooid. Er blijven uitdagingen, van leegstand tot verkeersdruk.
Wat wel duidelijk is: de richting is bepaald. Of zoals Dolmans het samenvat: “Wat jaren geleden is ingezet, wordt nu eindelijk zichtbaar. Nu is het zaak dat we vasthouden aan de kwaliteit en zorgen dat de omgeving ook echt toekomstbestendig wordt.”