In een actie heeft de gemeente Rijswijk brieven gestuurd naar jongeren tussen de 11 en 18 jaar over het gebruik van fatbikes. De maatregel komt voort uit zorgen over opgevoerde fietsen en een stijgend aantal verkeersongevallen onder jongeren. Eerder stuurde de gemeente ook al brieven naar ouders. Rijswijk.tv sprak met de gemeente.
“Binnen deze leeftijdsgroep zit een grote groep gebruikers van fatbikes,” laat de gemeente weten. “Fatbikes worden nogal eens opgevoerd, wanneer deze harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Dat levert een gevaar op voor degene die erop fietst.”
Maatregelen tegen onveilig rijgedrag
De gemeente werkt aan een bredere aanpak om ongevallen en onveilig rijgedrag terug te dringen. “Jaarlijks monitoren we de verkeerssituatie in de gemeente en als het kan verbeteren we dan de inrichting van de straten,” aldus een woordvoerder. “Zoals bij een herinrichting als die van de Lindelaan, waar we de verkeersveiligheid verbeteren. Rondom scholen richten we schoolzones in.”
Daarnaast zet de gemeente in op educatie en handhaving. “We werken aan preventie door middel van educatie en voorlichting en delen fietslampjes uit aan scholieren. Ook zetten we in op handhaving. Zo heeft een flitspaal op de Generaal Spoorlaan geleid tot minder ongevallen.”
Grote zorgen over verkeersveiligheid
De zorgen beperken zich niet alleen tot fatbikes. “De gemeente Rijswijk maakt zich zorgen over het totaal aantal toenemende ongelukken, dus niet alleen van fatbikes,” luidt het standpunt. “Dat betekent dat alle verkeersdeelnemers meer moeten opletten en meer rekening moeten houden met de ander. Fietsen is uiteraard de meest gezonde en duurzame manier van vervoer, maar als je fietst moet die fiets zelf uiteraard wel veilig zijn.”
Tijdens een recente controle werden gebreken vastgesteld bij veel fatbikes. “Bij de controle op 6 mei constateerden we dat bij veel fatbikes de remmen niet op orde waren en als gemeente besteden we daarom nu extra aandacht aan fatbikes.”
Jongeren bereiken via vertrouwde kanalen
De gemeente probeert jongeren op verschillende manieren te bereiken. “Vooral via ouders, scholen en social media,” zegt de gemeente. Daarmee hoopt Rijswijk het gesprek over veiligheid ook binnen gezinnen, op schoolpleinen en online aan te jagen.