In het Elsenburgerbos wandelt een vrolijke roedel honden achter een vrouw aan die zichtbaar geniet van haar werk. Nathalie, oprichter van hondenuitlaatservice Nathalie & Friends, maakte vier jaar geleden een radicale carrièreswitch. Na decennia in de technische sector vond ze tijdens de coronapandemie de moed om haar droom na te jagen: elke dag buiten zijn, tussen haar grote liefde, honden. Rijswijk.tv ging langs.
“Vanaf mijn achttiende heb ik gewerkt, vooral als projectleider en trainer in communicatie,” vertelt Nathalie. “Maar toen corona kwam, dacht ik: als ik het nu niet probeer, wanneer dan wel?” Ze liep een tijd mee met een collega en besloot het erop te wagen. Inmiddels runt ze haar eigen hondenuitlaatservice, met succes.
Honden als vrienden
De naam Nathalie & Friends is bewust gekozen. “Die ‘friends’, dat zijn echt de honden,” zegt ze glimlachend. “Ze zijn zo puur, allemaal met hun eigen karakter. Het is net een groep kinderen. Je moet ze aanvoelen, begeleiden, corrigeren en ook gewoon plezier met ze maken.”
Elke dag wandelt ze met een roedel van gemiddeld acht honden op verschillende locaties, van het Elsenburgerbos tot Delft en Nootdorp. Alle honden komen uit Rijswijk of nabije gemeentes, zodat ze niet te lang in de auto hoeven te zitten. “Het welzijn van de hond staat voorop,” benadrukt ze.
Modderbad en mopshond
In de vier jaar dat ze actief is, heeft Nathalie talloze herinneringen verzameld. “Je maakt iedere dag wel wat mee. Laatst nog, een spierwitte hond die zich enthousiast in een modderbad wierp, hij was even niet meer wit,” lacht ze.
Maar het verhaal dat haar het meest bijbleef, gaat over een avontuurlijke mopshond. “Er waren mensen ballen aan het gooien in het water. Mijn mopshondje dook erachteraan, maar zwemmen is voor dat ras geen vanzelfsprekendheid. De bal dreef steeds verder weg en zij erachteraan. Toen ben ik met kleren en al het water ingegaan. Telefoon en portemonnee aan een voorbijganger gegeven, schoenen uit en hop, erin. Het liep gelukkig goed af, maar dat moet geen wekelijkse kost worden.”
Werken tot het pensioen
Nathalie is inmiddels bijna 57 en hoopt dit werk tot aan haar pensioen te kunnen blijven doen. “Ik doe dit met hart en ziel. Het is fysiek zwaar, maar mentaal zó waardevol. Elke dag buiten, elke dag contact met dieren. Ik zou niet meer anders willen.”