[VIDEO] Rijswijk verwelkomt eerste bewoners noodopvang: ‘Iedereen verdient veiligheid’

[VIDEO] Rijswijk verwelkomt eerste bewoners noodopvang: ‘Iedereen verdient veiligheid’

Afgelopen vrijdag vond op het terrein aan de Lange Kleiweg een open dag plaats voor de nieuwe noodopvang in Rijswijk. Tussen 17:00 en 19:00 uur kregen buurtbewoners en andere geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken met de locatie waar vanaf maandag de eerste vijftig asielzoekers worden opgevangen. Rijswijk.tv ging langs.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had de deuren geopend om transparantie te bieden en verbinding te zoeken met de wijk. “We wilden laten zien wat we hier doen en wat we van plan zijn, voordat de bewoners arriveren,” aldus Senait Teklezghi, locatiemanager. “En ja, het is écht een noodopvang, dus tijdelijk. Geen volwaardig AZC.”

Veel belangstelling, warme sfeer
De open dag werd goed bezocht. Ondanks dat vooraf aanmelden werd gevraagd, kwamen ook veel mensen spontaan langs. De sfeer was positief en open. “Je voelt de betrokkenheid,” zei wethouder Gijs van Malsen. “Er waren veel goede gesprekken en veel belangstelling. In Rijswijk is het geluid niet: ‘Waarom hier?’ maar: ‘Waar kan ik me aanmelden om te helpen?’”

Er was muziek, eten en drinken, en bezoekers konden bijdragen aan een gezamenlijk kunstwerk voor de toekomstige bewoners.

Eerste bewoners inmiddels aangekomen
Op maandag na de open dag arriveerden de eerste vijftig bewoners. Zij kwamen uit verschillende opvanglocaties in Nederland, waaronder Ter Apel. Het gaat om gezinnen én alleenstaanden, met en zonder verblijfsvergunning. Voor vergunninghouders start een programma gericht op taalonderwijs en inburgering. “Het COA biedt trainingen en taalles aan, zodat mensen kunnen beginnen met integreren,” vertelt Senait.

Vrijwilligers staan klaar
Tijdens de open dag bleek hoeveel Rijswijkers zich al hadden aangemeld om vrijwillig te helpen. “Van kinderactiviteiten tot taalles, er zijn veel initiatieven,” aldus Van Malsen. Organisaties als Don Bosco en De Samenlopers hervatten hun eerdere activiteiten, zoals het ophalen van kinderen voor spelmiddagen.

Ook de lokale kerken en maatschappelijke organisaties hebben hun hulp aangeboden. “Met de week melden zich meer mensen die iets willen betekenen,” aldus Van Malsen. “Dat zegt iets over onze stad.”

Vooruitkijken: werk, onderwijs en participatie
De opvang is tijdelijk, maar biedt wel structuur. De gemeente Rijswijk heeft onderwijs voor de kinderen geregeld en medische zorg wordt geleverd via GZA. Er komt ook een ‘Meedoenbalie’ waar bewoners begeleiding krijgen richting vrijwilligerswerk of dagbesteding. “Niets doen is funest. Daarom willen we dat mensen direct iets om handen hebben,” zei Van Malsen. “Dat geeft rust, én toekomstperspectief.”

Intern wordt gewerkt aan bewonersparticipatie. Er komt een bewonersraad met vertegenwoordigers uit verschillende taalgroepen. “Zo zorgen we ervoor dat ook de bewoners zélf invloed hebben op hun verblijf hier.”

Een warm welkom
Waar in andere gemeenten de komst van een opvanglocatie soms leidt tot onrust, verliep de open dag in Rijswijk juist opvallend rustig en positief. “We hebben er als stad voor gekozen om dit samen te doen,” concludeerde Van Malsen. “Want iedereen verdient veiligheid, structuur, en een kans op een nieuw begin.”