[VIDEO] ‘Koffieleutjes’ wekelijks bijeen in de Buitenkamer: ‘De sfeer is warm en open’

[VIDEO] ‘Koffieleutjes’ wekelijks bijeen in de Buitenkamer: ‘De sfeer is warm en open’

In de Buitenkamer van RijswijkBuiten is de maandag een moment van samenkomst. Geen spektakel, geen grote plannen, gewoon koffie, een praatje en een gevoel van thuiskomen. De wekelijkse koffieleut-ochtend, opgezet door buurtbewoners, brengt mensen bij elkaar. En juist in die eenvoud schuilt de kracht. Rijswijk.tv ging langs.

Meer dan koffie
Elke maandag tussen 11.00 en 13.00 uur openen de deuren van de Buitenkamer zich voor iedereen uit de buurt. “En rond twaalf uur krijg je natuurlijk trek,” vertelt buurtverbinder Maaltie met een glimlach. “Dus vandaag hebben de vrijwilligers ook een kleine lunch klaargemaakt.” De ochtend is vooral een ontmoetingsplek voor ouderen in de buurt, mensen voor wie een ommetje soms al een hele onderneming is. Maar bovenal is het een plek waar je gezien wordt.

Verbondenheid begint klein
Maaltie is sinds ruim een jaar buurtverbinder. Een functie die ze met hart en ziel vervult. Niet vanuit een beleidsplan, maar vanuit haar eigen ervaring: “Ik woon hier al acht jaar. En ik heb me lang eenzaam gevoeld, ondanks dat ik niet verlegen ben. Iedereen is druk. Toen deze functie op mijn pad kwam, dacht ik: ik ga doen wat ik zelf nodig had, verbinding maken.” Ze begon simpel: mensen aanspreken op straat, praten met bewoners, luisteren. “En ineens bleek er van alles mogelijk.”

Geen spektakel, wel betekenis
Inmiddels bruist de Buitenkamer van activiteit. Koffieochtenden, een spelcafé, Zumba voor jonge vrouwen, een peuterspeelcafé, alles bedacht en uitgevoerd door bewoners zelf. “We doen niets spectaculairs,” benadrukt Maaltie. “Maar juist dat maakt het bijzonder. Er is ruimte om gewoon te zijn, om te delen wat er leeft.” De sfeer is warm en open. “Zelfs als iemand hier voor het eerst binnenloopt, merk je meteen: ze horen erbij.”

Vrijwilligerswerk met hart
Vrijwilligers vormen het hart van deze ontmoetingen. Zoals de gastvrouwen; Kitty en Wilma van deze ochtend. Een van hen vertelt trots: “Ik doe dit al bijna een jaar, sinds het begin. Eerst werkte ik nog, maar ik had mezelf beloofd: zodra ik met pensioen ga, ga ik me inzetten voor de buurt.” Ze schenkt koffie in, maakt een praatje, lacht veel. “Ik doe het net zo goed voor mezelf. Het contact met buren, het gevoel dat je ertoe doet, dat is gewoon fijn.”

Een plek die groeit met de buurt
Wat begon met koffie voor senioren is inmiddels uitgegroeid tot een plek voor de hele wijk. “Alleen de mannen en pubers zijn nog wat lastig te bereiken,” lacht Maaltie. “Maar we zijn onderweg.” Wat deze plek uniek maakt? Dat bewoners zelf de regie hebben. “Als iemand een idee heeft, proberen we het gewoon. En lukt het niet? Dan is dat oké. Hier mag het simpel blijven.”

Kleine dingen, groot verschil
De Buitenkamer is geen buurthuis zoals je die kent. Geen volle agenda, geen dwingend programma. Gewoon een open deur, een stoel aan tafel, en iemand die vraagt hoe het met je gaat. “Je verbonden voelen met je buurt,” zegt Wilma, “dat is misschien wel het mooiste wat er is.”