De gemeente Rijswijk heeft het programma Vernieuwing financiële dienstverlening succesvol afgerond. Na 2,5 jaar blijkt uit de resultaten dat meer inwoners met geldzorgen de weg naar hulp weten te vinden. Zo is het bereik onder mensen met financiële problemen gestegen naar ruim 40 procent en nam de instroom in de schuldhulpverlening toe met meer dan 50 procent.
Actiever contact zoeken met inwoners
Wethouder Gijs van Malsen noemt het actief opzoeken van inwoners cruciaal: “Als gemeente hebben we een taak om inwoners te ondersteunen. Maar door schaamte of onwetendheid wachten veel mensen te lang met het zoeken van hulp. We hebben daarom stevig ingezet op het actief bereiken van inwoners.”
Die inzet wierp zijn vruchten af. Dankzij initiatieven als het FSP Serviceteam, de CAK-aanpak en het preventieve project Vroeg eropaf, komen schulden eerder in beeld. Ook jongeren worden beter bereikt. Zo krijgen elf jongeren momenteel begeleiding via het project Prettig in de Plus, waarin de gemeente hun schulden overneemt in ruil voor een maatschappelijke tegenprestatie.
Minder huisuitzettingen
Een van de doelen van het programma was het voorkomen van huisuitzettingen als gevolg van huurschulden. Volgens de gemeente is dat gelukt: het aantal huisuitzettingen is met 80 procent gedaald.
Blik op de toekomst
De succesvolle onderdelen van het programma worden voortgezet onder de noemer Rijswijk Samen Dichtbij. Van Malsen: “We hebben laten zien dat het anders kan. Maar we zijn er nog niet. Nu is het zaak om dit als vast onderdeel van onze dienstverlening te borgen en verder te bouwen op wat werkt.”