Massale hommelsterfte in Rijswijk en Voorburg: ‘Natuurlijk proces, maar wel verdrietig om te zien’

Massale hommelsterfte in Rijswijk en Voorburg: ‘Natuurlijk proces, maar wel verdrietig om te zien’

Inwoners van Rijswijk en Voorburg maken zich zorgen: op veel plekken in de straten liggen dode of verzwakte hommels. Met name onder lindebomen worden de insecten in grote aantallen aangetroffen. Op sociale media vragen buurtbewoners zich af wat er aan de hand is. “Dit is echt absurd hoge sterfte. Heeft iemand gif gespoten?”, schrijft iemand op het platform Nextdoor.

Volgens entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis in Leiden is er echter geen reden tot paniek, meldt Omroep West. De massale sterfte is geen gevolg van vergiftiging, maar een natuurlijk verschijnsel dat elk jaar rond deze tijd voorkomt. “Als je veel hommels bij elkaar ziet liggen, is de kans groot dat je onder een lindeboom staat,” legt ze uit.

De geur van bloeiende lindes trekt hommels in groten getale aan. “Ze vliegen er massaal op af om nectar te verzamelen. Maar vaak is er niet genoeg nectar beschikbaar. Daardoor raken veel hommels uitgeput en storten ze neer,” aldus Bouma.

Vooral in de stad kwetsbaar
Vooral in stedelijke gebieden zoals Rijswijk en Voorburg hebben hommels het zwaar. “Er is daar minder nectar te vinden,” zegt Bouma. “Ze moeten verder vliegen en dat kost veel energie. Uiteindelijk raken ze zo uitgeput dat ze het niet redden.”

Wie een verzwakte hommel ziet, kan proberen het dier te helpen. “Geef het wat suikerwater,” adviseert de entomoloog. “En leg het beestje even weg van de lindeboom, want anders vliegt het er weer heen en begint het hele verhaal opnieuw.”

Wat kun je doen?
Om hommels te ondersteunen kun je ook je tuin of balkon aantrekkelijk maken voor deze belangrijke bestuivers. “Zorg voor bloeiende planten waar ze op afkomen,” zegt Bouma. “Een vlinderstruik bijvoorbeeld, die is geliefd bij hommels, ook al is het een exoot.”