Zalencentrum Event Plaza moet sluiten voor onbepaalde tijd

Zalencentrum Event Plaza moet sluiten voor onbepaalde tijd

Enkele weken geleden liet de gemeente Rijswijk weten dat ze voornemens zijn om het Event Plaza te sluiten omwille van de brandveiligheid. De sluiting is nu definitief omdat de brandveiligheid nog steeds niet op orde is., ondanks de recente ‘allerlaatste waarschuwing’ in de vorm van een voornemen tot sluiting van alle zalen.

Laatste waarschuwing is geweest
“De eigenaar van Event Plaza (Event Plaza B.V.) kreeg ruim een week om op het voornemen te reageren en zelf alsnog de benodigde maatregelen te treffen. Daarna zijn weer controles uitgevoerd door toezichthouders van de brandweer (Veiligheidsregio Haaglanden). Hieruit bleek dat de situatie onvoldoende is verbeterd”, aldus de gemeente in een verklaring.

Last onder dwangsom
Vanwege de impact van de maatregel om alle zalen te sluiten (last onder bestuursdwang) heeft de eigenaar opnieuw een zogenoemde begunstigingstermijn gekregen van een week. Daarna volgt opnieuw een controle door de brandweer en de gemeente. Als dan blijkt dat de brandveiligheid nog steeds niet in orde is, worden de zalen per direct gesloten.

Veiligheid voorop
Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat ze het een vervelend besluit vinden voor mensen die al een boeking hebben staan, maar zegt ook geen keus te hebben. “De veiligheid van de bezoekers moet te allen tijde voorop staan. En dat is nu niet het geval. Diverse waarschuwingen in een tijdsbestek van een jaar en twee boetes gaven de eigenaar onvoldoende prikkel om de overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften zelf ongedaan te maken. Gelet op de risico’s voor zijn bezoekers vindt het college dat onbegrijpelijk.”

Onbepaalde tijd
De sluiting van de zalen is voor onbepaalde tijd. Hoe lang de zalen werkelijk gesloten blijven is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van Event Plaza. Zodra de eigenaar aantoonbaar de brandveiligheid in een zaal op orde heeft gebracht, kan de betreffende zaal weer open voor publiek.”