Het ligt nog vers in ons geheugen. De 2.300 kliko’s die langs de snelweg belandde nadat de inwoners in opstand kwamen tegen de PMD bakken. Inwoners schreven honderden boze brieven naar de gemeente en ook spraken ze de raad toe tijdens een raadsvergadering. “We willen de containers niet!” De containers die geleverd werden in Steenvoorde Zuid, De Strijp en de Bomenbuurt. De gemeenteraad besloot dat het moest stoppen en haalde de bakken op.
Avalex stuurt brief
Afgelopen week steeg de bloeddruk van sommige inwoners van laagbouwwoningen in Rijswijk opnieuw toen ze een brief kregen met de volgende tekst: ‘Volgens onze administratie heeft u nog geen containers voor oud papier en GFT. Deze worden in de week van 10 tot en met 14 februari voor uw huis gezet. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven.’
Horizonvervuiling
Wij spraken met verschillende Rijswijkers over de komst van de bakken. “Ik begrijp er echt helemaal niets van. Nu zijn we van die PMD bak verlost en komt de volgende horizonvervuilende bak aanwaaien. En waarom? Ik kan mijn afval toch in de ondergrondse container gooien?” aldus inwoner Mieke. Ook Marcus heeft er geen goed woord voor over. “Ik dacht toch echt dat we deze discussie afgesloten hadden met dat fiasco rondom die lelijke roze deksels.” Er zijn ook inwoners die het juist fijn vinden om afval voor de deur te scheiden. De Rijswijkse Tineke is wel positief: “Ik vind het fijn om GFT afvalzakjes niet te lang in de keuken te laten staan en dan is een container voor de deur wel handig.”
Nascheiden
Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente houdt in dat PMD bij het restafval mag. Door middel van nascheiding zorgt de afvalverwerker ervoor dat het afval alsnog gescheiden wordt. Die containers met roze deksel behoren daarmee tot het verleden, maar het afvalbeleid zorgt er nu wel voor dat Rijswijkers twee extra kliko’s krijgen: één voor GFT-afval en één oud papier. En dat is volgens de wethouder nodig omdat GFT-E en Papier niet nagescheiden kan worden. “Als we dat allemaal moeten gaan verbranden dan gaat de afvalstoffenheffing nog verder omhoog voor de inwoners”
Twee of drie minicontainers bij laagbouw
De gemeente Rijswijk geeft in een reactie aan dat dit afvalbeleid is vastgesteld en dat vanaf november 2024 het nieuwe afvalbeleid gefaseerd invoert.”De invoering van grondstoffenmanagement leidt ertoe dat iedereen afval kan scheiden en dat de voorzieningen op orde zijn. Voor laagbouw woningen betekent dit 2 minicontainers aan huis en het wegbrengen van restafval. Voor hoogbouw woningen geldt inzameling via verzamelcontainers, in- of uitpandig. Woningen in het buitengebied krijgen 3 minicontainers aan huis,” aldus een woordvoerder van de gemeente Rijswijk.
Krijgen we nu dan een nieuwe containergate?
Het lijkt een beetje op de situatie van juni 2023, toen de 2.300 bestelde kliko’s door veel bewoners niet geaccepteerd werden en het proces teruggedraaid moest worden na een besluit van de gemeenteraad. Als het aan de bewoners ligt die wij spraken willen ze dat dit proces wordt teruggedraaid en dat de nascheiding volledig via de ondergrondse containers gaat lopen. De situatie is nu echter anders omdat de meerderheid van de gemeenteraad het beleid dat uitgevoerd wordt nu zelf heeft goedgekeurd.
Samenwerking met burgers ontbreekt
Ger Kruger van Beter voor Rijswijk vindt de wijze waarop dit gegaan is niet chique: “Ik heb met name bezwaar over de wijze waarop deze bakken worden uitgezet. Ze hadden met een wijkwethouder een informatieavond moeten houden en in overleg moeten gaan de bewoners. Zo weten mensen vooraf wat ze kunnen verwachten en wat de wensen zijn van de bewoners. Het proces van burgerparticipatie ontbreekt hier. Dit gebeurde ook al met de PMD bakken. Ze hebben er niet van geleerd. De brief die nu gestuurd is vind ik belerend.”
Communicatie vanuit gemeente
Wethouder Mark Wit vindt zelf dat er voldoende en helder gecommuniceerd is: “We hebben 150 persoonlijke gesprekken gevoerd met inwoners over het nieuwe beleid en dit teruggekoppeld aan de raad. Daarnaast hebben we verschillende brieven gestuurd naar de inwoners en deze in makkelijke taal geschreven met pictogrammen zodat iedereen het zou moeten kunnen snappen.” De wethouder geeft aan dat hij snapt dat je nooit iedereen kan bereiken omdat ook niet iedereen brieven leest. Als er inwoners zijn die vragen hebben nodigt hij deze uit om contact op te nemen. “We hebben daarnaast ook een actieplan opgezet en gaan met afvalcoaches van Avalex langs de deuren om inwoners te woord te staan die de minicontainers weigeren.”
Fout moet hersteld worden
Marc Weterings van RijswijksBelang is niet blij met de extra containers. “Ik ging er vanuit dat het papier en gft dat nu in die ondergrondse containers gegooid wordt ook zou blijven. In de raadsvergadering is niets genoemd en is niet ter sprake gekomen dat er twee containers zouden terugkomen. Dat stond wel in de kleine lettertjes in het voorstel en dat hebben we over het hoofd gezien. Dat is stom en klungelig. Mijn partij gaat deze fout proberen te herstellen middels een voorstel aan de gemeenteraad.”
Weer onvrede in de wijken
Wij. Rijswijk was de enige partij die tegen dit voorstel gestemd heeft. “Wij hebben die kleine lettertjes wel gelezen en hebben voorzien dat dit een tweede containerfiasco kon gaan worden,” aldus Anthony Zoghbi. Hij merkt op dat in veel wijken al pleintjes zijn waar inwoners al hun afval kunnen scheiden in ondergrondse containers en dat een extra container voor het huis helemaal niet nodig is. Daarnaast zijn er wijken teleurgesteld die al jarenlang hun PMD-afval zorgvuldig scheiden en dit als een onnodige maatregel zien. “Het lijkt er op dat de gemeente niet wijkgericht wil kijken,” stelt Zoghbi.
Uitvoeren van beleid
We vroegen wethouder Mark Wit of dit proces ook anders had gekund. Hij gaf hierop aan dat de gemeenteraad drie scenario’s had om uit te kiezen. Eén van de opties was maatwerk. “Bij dit scenario hadden we per wijk kunnen kijken wat wenselijk is voor bewoners, maar dit scenario was heel erg duur. De gemeenteraad heeft hier niet voor gekozen. We voeren nu dus het gekozen beleid uit. En we moeten ook niet vergeten dat er ook veel inwoners wel blij zijn met het beleid.”
Ondergrondse container zou norm worden
In het coalitieakkoord staat dat de ondergrondse inzameling de norm zou worden. Het besluit dat genomen is door de raad geeft nu toch een ander beeld van de uitvoering. Mark Wit laat weten dat ondergronds ook de norm is en dat 70% van het afval ook via ondergrondse bakken aangeboden wordt. Voor PMD blijft deze situatie dus ook hetzelfde. “Restafval gaat bij laagbouw vervolgens in de mini containers naast je huis,” aldus de wethouder.